Hogyan válasszunk autósülést

Hogyan válasszuk ki a megfelelő autósülést

Nagymamához és nagypapához, családi nyaralásra vagy vásárlásra. Az autóval való utazás már életünk elengedhetetlen részévé vált, és nincs ez másképp a baba születése után sem. Az autósülés az egyik legfontosabb felszerelés, és a kiválasztása nem kell, hogy teljesen egyszerű legyen. Mit keressünk, mire figyeljünk, és milyen típusú autósülések közül választhatunk?

Tanácsok az induláshoz

 • MINDIG új autósülést vegyél. Bár pénzt spórolhatsz, ha használtat vásárolsz, nem lehetsz biztos benne, hogy az autósülés tökéletesen rendben van, a sérülés nem biztos, hogy látható, lehetnek rejtett mechanikai hibák, amelyek egy autóbalesetben döntő fontosságúak lehetnek.
 • Egy autóbaleset után (már egy kisebb ütközés is elég) cseréld ki az autósülést. Ismétlem, csak azért, mert szemmel nem látszanak a repedések, még nem jelenti azt, hogy az autósülés teljesen működőképes és ugyanolyan jól tud védeni, mint korábban.
 • Minden gyermek más és más, és csak azért, mert egy márka megfelelt az első gyermeknek, nem jelenti azt, hogy a másodiknak is meg fog felelni. A gyermekek testfelépítése és súlya eltérő. Ezért a következő (babahordozó utáni) autósülés kiválasztásakor javasoljuk, hogy személyesen látogass el az üzletbe, és próbálj ki több modellt.

….és most gyerünk választani 🙂 .

Első lépések

A gyermek magassága és súlya: bár egyes autósülések csak súlycsoportot adnak meg, a gyermek magassága is fontos. Mérd meg és vedd figyelembe, hogy valóban olyan autósülést válassz, amely a lehető legnagyobb biztonságban tartja gyermeked. Lényeges, hogy a gyermek feje ne lógjon a fejtámlán túl. Ütközés esetén nem lenne elegendő támasza.

A választás során 5 súlycsoporttal és számos más kombinációval találkozhatsz. Ezeket növekvő autósüléseknek nevezzük .A pozicionáló és állítható funkcióknak köszönhetően hosszabb ideig szolgálnak.

Autókompatibilitás: Míg a legtöbb autósülés bármilyen autóban elhelyezhető, az ISOFIX rendszerrel beszerelt ülésekkel gond lehet. Hogy kompatibilisek-e az autóval, az autósülésen jól láthatóan elhelyezett címke jelzésnél fogod megtudni,amelyen a használatra és a biztonsági szabványra vonatkozó információk találhatók. Ha az univerzális címke látható rajta, az azt jelenti, hogy az autósülés minden járműhöz alkalmas. Ha nincs rajta, akkor összpontosíts arra, hogy olyan autósülést válassz, amely kompatibilis az autóval. Egyes autósülésekhez nyomtatott útmutató is kapható, amely felsorolja mind azokat az autómodelleket, amelyekhez az ülés alkalmas, mind pedig azokat a helyeket az autóban, ahová az ülés felszerelhető.

Súlykategóriák

Az autósüléseket általában 5 súlycsoportra osztják, ahol a gyermek hozzávetőleges életkora is megtalálható. Ismét el kell azonban mondani, hogy minden gyermek más és más. Ha tehát gyermeked súlya/kora az I. kategóriába illik, de a feje már túllóg a fejtámlán, ideje lecserélni az autósülést.

Az alábbi táblázat tehát csak tájékoztató jellegű.

Az Európai Unió legújabb szabályozása – i-Size – szerint az autósüléseket magasság szerint kategorizálják (autósülések 76 cm-ig, i-Size 61-105 cm és i-Size 100-150 cm).

CsoportA gyermek súlyaHozzávetőleges életkor
00–10 kg0–12 hónapos korig
0+0–13 kg0–18 hónap
I9–18 kg1–4 év
II15–25 kg3–7 év
III22–36 kg6–12 év
0/I0–18 kg0–4 év
I/II/III9–36 kg1–12 év
II/III15–36 kg3–12 év

Autósülések 0-13 kg

 • 0, 0+ és I csoport
 • Újszülöttek számára, körülbelül egyéves korig.
 • Babahordozó típusa
 • menetiránnyal szemben elhelyezve a hátsó ülésen, kivételesen az első ülésen is (kikapcsolt légzsák esetén).

Az ilyen típusú autósülés biztosítja, hogy a gyermek egész teste védve és rögzítve legyen ütközés esetén.Ilyenkor az autósülés szerkezete a test teljes súlyát támasztja. Menetirányban történő vezetéskor ez a megtámasztás hiányzik, és fennáll a nyaki gerinc sérülésének veszélye. A praktikus fogantyúnak köszönhetően a babát az babahordozóban is hordozhatod. Ezek az autósülések körülbelül egyéves korig használhatók. Egyes modellek 360°-os elforgatásra alkalmasak, ami megkönnyíti a baba beültetését és becsatolását, és születéstől kezdve biztonságos és kényelmes utazást garantál. Amint a gyermek felnő, a szűkítőbetét könnyen kihúzható. Egyes modelleknél információk találhatók arra vonatkozóan is, hogy hány centimétertől célszerű kihúzni a betétet.

Autosedačka 0-13kg

Autósülések 0-18 kg

 • 0, 0+ és I csoport
 • Újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek számára, legfeljebb 4 éves korig.
 • Mindig a hátsó ülésen

Ez a típus a 0. és az I. kategória súlyainak kombinálásával jött létre, miközben továbbra is menetiránnyal szembeni autósülés. A gyermek törékeny gerincét így sokkal jobban védi. Előnye a hosszú használati idő, ugyanakkor ez a típus nem alkalmas koraszülött csecsemők számára. Az ülés nem rögzíthető a babakocsi szerkezetéhez és nem szállítható.

Autosedačka 0-18kg

Autósülések 9-18 kg

 • I. csoport
 • Kisgyermekek számára 9 kg-tól, akik már önállóan ülnek, kb. 4 éves korig.

Bár az I. csoportba tartozó autósülések menetirányban is elhelyezhetők, egyre gyakrabban menetiránnyal szemben helyezik el őket. Ennek oka ismét a nyaki gerinc nagyobb védelme. Az állítható magasságnak köszönhetően egy kilenc hónapos kisgyermek és egy kétéves gyermek is utazhat benne, a lényeg, hogy önállóan tudjon ülni.

Választáskor olyan modelleket keress, amelyeknek a fejrésze megerősített oldallal rendelkezik, hogy a gyermek biztonságban legyen egy oldalütközés esetén. Ha olyan autósüléssel találkozol, amelyen a SICT felirat szerepel, az azt jelenti, hogy a modell speciális védelmi funkcióval van ellátva oldalirányú ütközés esetén. Az I. csoportba tartozó autósülések előnye, hogy a gyermek egy kicsit magasabban ül, így jobban látja az utat. Hátránya, hogy az autósüléssel együtt már nem kivehető a gyermek.

Autosedačka 9-18kg

Autósülések 9-25 kg

 • I. és II. csoport
 • Önállóan ülő kisgyermekek számára 9 kg-tól, 7 éves korig.

Az autósülések magassága állítható. Egy- és hétévesek gyermek számára is igazítható, így ezt a típust igazán sokáig használhatod. Az ülések három- vagy ötpontos biztonsági övrendszerrel rendelkeznek, a biztonsági öv pedig a gyermek magasságának és méretének megfelelően állítható. Általában a menetirányban helyezkedik el, és dönthető.

Autosedačka 9-25kg

Autósülések 9-36kg

 • I., II. és III. csoport
 • Önállóan ülő kisgyermekek számára 9 kg-tól, 12 éves korig vagy 150 cm magasságig.

Autósülések, amelyek a kisgyermekkortól az iskoláskorig elkísérik a gyermekeket, az állítható övrendszernek, a dönthető háttámlának és annak köszönhetően, hogy egyes betétek teljesen eltávolíthatók.

Bár az ilyen típusú autósüléseket sokáig „kompromisszumos megoldásnak“ tekintették, ma már olyan modellek találhatók a piacon, amelyek a törésteszteken is kiválóan teljesítenek. Figyelembe kell vennünk a hosszú használati idő okozta nagyobb mértékű kopást. Vásárláskor mindenképpen javasoljuk a személyes próbát, hiszen nem biztos, hogy minden gyermekhez illik. Ez a fajta autósülés ideális választás, egy második autóval rendelkezőknek, vagy olyan családtagok számára is, akik gyakrabban hordják a gyermeket.

Autosedačka 9-36kg

Autósülések 15-36 kg

 • II. és III. csoport
 • Gyermekek számára 150 cm- ig vagy 36 kg-ig

Az autósülés a gyermek növekedéséhez igazítható. Saját biztonsági övrendszer nélküli autósülések, csak autós biztonsági övvel használatosak. A gyermeket tehát az autó hagyományos hárompontos biztonsági övével rögzítik menetirányban. Ügyelj arra, hogy a biztonsági öv a medence körül és a kulcscsonton legyen átvezetve. Az övet SOHA nem szabad a nyak körül vezetni, baleset esetén fennáll a fulladás veszélye. Egyes modellek ISOFIX rendszerrel is rögzíthetők.

Autosedačka 15-36kg

Ülésmagasító

 • III. csoport
 • Gyermekek számára 36 kg-ig és 150 cm-ig

Olcsóbbak és kompaktabbak, de nem nyújtanak védelmet a hát, a fej és a nyaki gerinc számára. Alapvetően csak azt teszik lehetővé, hogy a gyermek megfelelő magasságban üljön a biztonsági öv becsatolásához (azaz a medence körül és a kulcscsontton keresztül). Ezért javasoljuk, hogy a lehető legtovább olyan hagyományos autósüléseket használj, amelyek oldalütközés elleni védelmet is nyújtanak.

Podsedák

Tippek

 • A megfelelően beszerelt autósülés nem mozog, és szilárdan tart. Néhány autósülés fény- és hangjelzéssel is jelzi a helyes beszerelést.
 • Minden autóút során, még a legrövidebbnél is, ellenőrizd az autósülést, hogy jól van-e beszerelve, mindig csatold be a gyermeked.
 • A biztonsági öv meghúzásakor az öv és a gyermek teste között körülbelül két ujjnyi távolságnak kell lennie.
 • Soha ne kösse be a gyermeket az autósülésbe, miközben télikabátot vagy overallt visel. Ezek ugyanis általában sima és csúszós anyagból készülnek, így az övek erős fékezés esetén lecsúszhatnak. Ugyanakkor az öveket lehetetlen kellőképpen meghúzni, így az öv a gyermek testén nagyon a laza, és kockáztatja azt, hogy a gyermek túlzottan mozog az autósülésben, vagy közvetlenül kiesik belőle.
 • Az ülés beszerelésekor mindig kövesd a mellékelt utasításokat, tarts egy példányt a telefonodban vagy autóban.
 • Használj Te is biztonsági övet az autóban, és mutass jó példát gyermekednek.

Gyakran ismételt kérdések

Miért és kinek fontos az autósülés?

Az autósülések vagy ülésmagasítók a 150 cm alatti és 36 kg súlyú gyermekek számára készült autósüléseket célozzák. A magasabb gyermekek ekkor már biztonságosan rögzíthetők önállóan, biztonsági övvel egy hagyományos autósülésben.

Az autósülés fontos biztonsági kiegészítő a gyermek szállításakor, mivel hirtelen fékezés vagy ütközés esetén megvédi a gyermeket. Ezért mindig tedd gyermeked autósülésbe, még akkor is, ha csak leparkolod az autót.

Miért kell a gyereket autósülésben szállítani, nem elég, ha ékben tartjuk?

Bár úgy érezheted, hogy a kisbabádnak a karodban a legjobb, az autóban utazva biztosan jobban jársz, ha autósülésbe ülteted. Egy balesetben (akár 50 km/h sebességgel) és egy 10 kg-os gyermekkel a szülőnek akkora a túlterhelés, mintha 300 kg-ot kellene tartania. Ha egy autóbalesetben a karodban tartod őt, a saját tested súlyával fogod összenyomni.

Miért fontos, hogy a gyermek menetiránnyal szemben utazzon?

A csecsemő feje a testének egynegyedét teszi ki (egy felnőttnél ez egynyolcad) rövid, nem megerősödött nyaka, valamint meglehetősen nagy pocakja van. A gyermek legsebezhetőbb pontjai a fej, a nyak és a hasüregben lévő belső szervek. Egy 50 km/h sebességgel történő frontális ütközésnél a kb. 2 kg súlyú gyermek feje 56 kg tehernek felel meg. A gyermek testének és különösen a nyakának tehát 56 kg-ot kell elbírnia. Menetirányban történő ütközésnél az övek csak a vállakat és a testet fogják meg. A fej előre dobodik, és a nyak nem képes azt megtartani. Menetirányban akár ötször nagyobb a sérülésveszély. Menetiránnyal szemben az ütközésnél az autósülés megtámasztja a gyermek gerincét, nyakát és fejét.

Meddig utazzon a gyermek menetiránnyal szemben?

Bár a törvény szerint a szülők 15 hónapos kortól ültethetik a gyermeket menetirányba, a negyedik születésnapjáig vagy még tovább is ajánlatos menetiránnyal szemben utaztatni. Skandináviában például ez a standard. Általánosságban elmondható, hogy addig kell a gyermeket a menetiránnyal szemben rögzítenünk, amíg az autósülés és a gyermek magassága ezt lehetővé teszi.

Mikor cseréljük le az autósülést nagyobbra?

Ha gyermeked feje túlnyúlik az autósülés fejtámláján, ideje kicserélni. Ebben az esetben a fej és a nyaki gerinc védelme nem lenne elegendő egy baleset során. Mindig tartsd szem előtt, hogy a fej rögzítése a legfontosabb.

Meddig kell a gyermeknek autósülésben utaznia?

A hatályos jogszabályok szerint a gyermeknek 150 cm-ig vagy 36 kg-os súlyig kell autósülésben utaznia. Az is kulcsfontosságú, hogy a biztonsági öv megfelelően vezessen.

Hogyan tesztelik a gyermeküléseket?

A legszigorúbb teszteket a német autóklub, az ADAC végzi. Az autósüléseket bábukkal együtt 50 km/h és 64 km/h sebességű oldal- és frontális ütközéseknek vetik alá egy speciális platformon. Azt is értékelik, hogy az autósülés hogyan van beszerelve, mennyi helyet foglal el az autóban, mennyire könnyű kezelni, és hogyan rögzíti a gyermeket. A szakértők értékelik a használati útmutatót, de azt is, hogy az ülés gyártásához használt anyag mentes-e a káros anyagoktól.

A tesztek szigorúbbak, mint az EU által előírt homologizáció (tanúsítvány arról, hogy egy termék megfelel a használatra vonatkozó biztonsági vagy műszaki előírásoknak), ezért mindenképpen érdemes követni őket, és a tesztek eredményeit is figyelembe venni az autósülés kiválasztásakor.

Mi az az ISOFIX?

Az ISOFIX a gyermekülések rögzítésének nemzetközi szabványa, és tulajdonképpen egy szilárd kapcsolat a gyermekülés és az autó szerkezete között. A rendszer egyszerű rögzítési pontok elvén működik, amelyek az autóhoz kapcsolódnak, és amelyekbe a gyermekülés bepattan. Ez biztosítja a maximális biztonságot utazás közben. Az autósülés alapfelszereltségként a hátsó ülésen kerül elhelyezésre. Ha az első ülésen helyezzük el, MINDIG ki kell kapcsolnunk az anyósülésen a légzsákot, és az első ülést a lehető leghátrébb kell helyeznünk. Ha ez nem lehetséges, a gyermeket a hátsó ülésen szállítsuk.

Az ISOFIX rendszerrel ellátott autósülések általában nehezebbek és drágábbak, mint azok az ülések, amelyeket biztonsági övvel rögzítünk. Ha autósülést vásárolunk, először ellenőrizzük, hogy az autónk támogatja-e az ISOFIX-et. Az ISOFIX autósülések nagy előnye a könnyű kezelhetőség. Egyszerűen kivehető és áthelyezhető egy másik autóba. Ha a másik autóban nincs ISOFIX, akkor a hárompontos övvel rögzíthető az autósülést. A forgatható autósülések mindig rendelkeznek ISOFIX rendszerrel.

Mit jelent a " tesztjelzés “ ?

A tesztjelzés az autósülésen jól látható helyen elhelyezett jelölés, amely az autósüléssel kapcsolatos alapvető információkat tartalmazza.

Megtalálható rajta:

 • A gyártó neve és a termék teljes neve
 • Az autósülés használati köre (a gyermek súlya, magassága vagy életkora)
 • Az autósülés típusa – az „univerzális“ minden típusú járműhöz használható.
 • A vizsgálati jel száma (az első kettő a sorozatszámot és a szabványt jelenti), mi az i-Size szabványt ajánljuk.
 • Vizsgálati szimbólum és a gyártó ország kódja (kör alakban, nagy E betűvel és számmal jelezve, pl. E8 a Cseh Köztársaság számára).