Hogyan válasszunk cumit a babának

Hogyan válasszunk cumit kisbabánk számára

A nyugtató cumi népszerű segédeszköz a baba megnyugtatására. A szopási reflex az egyik legerősebb ösztön születéstől fogva, így a szopás (vagy "cumizás") megnyugtatja a babát. Tanácsot adunk, hogyan válaszd ki a megfelelő cumit a baba számára, és hogyan igazodj el a méretek, anyagok és különböző formák között. Itt választ találsz a leggyakrabban feltett kérdésekre.

Mire figyeljünk a cumi kiválasztásakor?

Méret

A méret a legfontosabb tényező a választásnál.

A cumikat általában három méretre osztják (0-6 hónapos, 6-18 hónapos, 18-34 hónapos). Ez a kormegjelölés mindig látható a termék csomagolásán, és befolyásolja a cumi formáját és méretét. A megfelelő méret kiválasztásával csökkenthető a fogak és az egész szájüreg nem megfelelő fejlődésének kockázata.

Kínálatunkban vannak speciális cumik koraszülöttek vagy alacsony születési súlyú csecsemők számára is.

Velikosti dudlíků

Anyag

A keresés során kétféle anyaggal lehet találkozni – szilikon és kaucsuk. Bizonyos esetekben a „kaucsuk“ megjelölés félrevezető lehet, és nem feltétlenül garantálja a 100%-ban természetes anyagot (pl. szintetikus gumi). Mind a szilikonnak, mind a kaucsuknak megvannak az előnyei és hátrányai. A szülőkön és a babán múlik, hogy melyik anyagot részesítik előnyben.

 

A szilikon cumik általában átlátszóak és erősebbek. Ezek a leggyakrabban használtak, valószínűleg azért, mert a szilikonfelületen kevesebb baktérium marad meg, mivel nincsenek pórusai, amelyeken a baktériumok megrekedhetnek.

 

A kaucsuk/latex cumik általában a tipikus sárgásbarna színűek, puhábbak és rugalmasabbak. Azonban sajátos ízük és szaguk van, ami nem biztos, hogy minden babának megfelel. Gyorsabban elhasználódnak és veszítenek rugalmasságukból. A kaucsuk cumik kevésbé alkalmasak mosogatógépben való mosásra.

 

Higiéniai okokból minden cumit cserélni kell, így az anyag stabilitása nem feltétlenül döntő tényező. A gyakorlatban az a legjobb, ha mindkét anyagot megkóstoltatod a babával, és azonnal tudni fogod, melyik illik hozzá.

Alak

Ortodontikus forma – ennek a cuminak a belső fele olyan, mintha félbe lenne vágva. Ez a nyelv szopogatás közbeni helyzetéből adódik, és az első fogak deformálódásának kockázatát hivatott csökkenteni. Azonban még a szakértők sem értenek egyet ebben a kérdésben – néhányan közülük arra a tényre támaszkodnak, hogy az anatómiai cumit korábbi generációk sem használták, és senki sem tapasztalta a betegek számának növekedését a fogorvosi rendelőkben.

Szimmetrikus forma – a cumi nyolcas alakú. Ennek a formának az a hátránya, hogy a bevágás hiánya miatt a cumi enyhe nyomást gyakorol a baba szájpadlására.

 

Csepp alakú – ebből már nagyon keveset találsz, a gyártók fokozatosan kivonják a forgalomból.

A gyakorlatban ismét minden babának más illik.

Anatómiai/ortodontikus forma
Anatomický/ortodontický tvar​

Ennek a cuminak csonka belső része van. Ez a nyelv szopogatás közbeni helyzetéből adódik, és az első fogak deformálódásának kockázatát csökkenti.

Csepp alakú
Tvar kapky

Már nagyon kevés csepp alakú cumi található a kínálatban, a gyártók fokozatosan kivonják őket a forgalomból.

Szimmetrikus/fiziológiai forma
Symetrický/fyziologický tvar​

A cumi nyolcas alakú, azaz mindkét oldala egyforma – nincs teteje és alja, tetszőlegesen szájba vehető.

Ne feledd, hogy minden babának más-más forma felelhet meg, ezért érdemes kipróbálni, hogy melyik az ideális a kicsinek.

Pajzs

Bár első pillantásra azt hihetnénk, hogy a pajzsnak elsősorban esztétikai funkciója van, ez nem így van. A pajzson szellőzőnyílások vannak, amelyek lehetővé teszik a levegő áramlását és megakadályozzák a nyál felgyülemlését a pajzs mögött és a bőr irritációját.

 

Többféle pajzs formát találunk – a leggyakoribb a nyolcas forma, az orrlyuk vagy az áll kivágásával, esetleg a teljes kerek forma.

dudliky

Mire figyeljünk a cumi kiválasztásakor?

  • Soha ne vásárolj cumit ismeretlen üzletekben vagy piaci bódékban. Előfordulhat, hogy az anyag nem biztonságos az egészségre.
  • A cuminak is van szavatossága. Ha ajándékba kaptad valakitől, akinek a babája nem használta , ellenőrizd a csomagolás hátulján lévő dátumot.
  • Soha ne rögzíts hurkot vagy zsinórt a cumira. Egy óvatlan pillanatban baleset történhet - a baba megfulladhat. Csak kifejezetten erre a célra tervezett láncokat, zsinórokat vagy klipszeket használj.

A szülők leggyakoribb kérdései?

Mikortól adjunk cumit a babának?

A cumi bevezetésének ideális időpontjáról eltérőek a vélemények, de a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a babának nem szabad cumit adni, amíg nem megy gond nélkül a szoptatás (ha lehetséges).

 

Ha a szülőszobában cumit adsz az újszülöttnek, szoptatási problémákat szerezhetsz – mivel a mellbimbó más alakú, és más szopási módszert igényel, ami veszélyeztetheti a szoptatást.

 

Javasoljuk, hogy konzultálj erről egy szoptatási tanácsadóval.

Hogyan tanítsuk meg a csecsemőt a cumi használatára?

Ha már próbáltál cumit adni a babádnak, és az erőfeszítéseid nem jártak sikerrel, először is próbálj ki egy másik cumiformát vagy más anyagot.

 

Ha azonban a baba visszautasítja a cumit, semmiképpen sem szabad erőltetni. Vannak olyan babák, akiknek egyszerűen nem való a cumi.

Hogyan kell helyesen sterilizálni a cumit?

Mindig sterilizáld a cumit az 1. használat előtt. Ezt követően legalább a baba 6. hónapos koráig szükséges sterilizálni. Használhatod a felforralási módszert, vagy sterilizálhatsz mikrohullámú sütőben vagy igénybe veheted az elektromos sterilizátor segítségét is. A cumit a sterilizálás előtt alaposan mosd át forró víz alatt. Ha forralni akarod, önts vizet egy tiszta edénybe, tedd bele a cumit. Hagyd forrni körülbelül 5-10 percig, majd hagyd kihűlni.

536710_01

Ha gőzzel szeretnél sterilizálni, akkor szükséges gőzsterilizálót vásárolni. A beruházás magasabb, de több dolog sterilizálását szolgálja majd, mint például a cumisüvegek, szilikon rágókák vagy a mellszívó összes alkatrésze. Az egész folyamat csak néhány percet vesz igénybe.

 

Egy másik lehetőség a cumi mikrohullámú sütőben való sterilizálása. Ebben az esetben a cumit egy speciális tokba helyezzük, amelyet aztán beteszünk a mikrohullámú sütőbe. Egyes cumik már vásárláskor a a sterilizáló tokban találhatók, ami nagyon praktikus. Csak önts kb. 25 ml vizet a tokba, és kb. 3 perc alatt kész a mikrohullámú sütőben.

Milyen gyakran kell cumit cserélni?

A cumit rendszeresen kell ellenőrizni, míg repedések vagy szakadások nincsenek rajta. Elővigyázatosságból ajánlott a cumi cseréje 1 hónap használat után.

Cumi vagy hüvelykujj?

Ha a baba erős szopóreflexszel rendelkezik, és szopja az ujját, mindenképpen jobb, ha alternatívaként cumit kínálunk neki. Ennek a formájához igazodik, és utólag könnyebb leszoktatni a szokásról. A hüvelykujjal ez nehezebb, és mindenekelőtt súlyosan deformálhatja a szájpadlást.

Meddig kell a gyermeknek cumi?

Általában legkésőbb kétéves kora körül ajánlott leszoktatni a cumiról. A gyermeknek körülbelül egyéves korában már képesnek kell lennie arra, hogy napközben cumi nélkül maradjon.

Hogyan szabaduljunk meg a cumitól?

A cumitól felesleges dráma nélkül megszabadulni a szülők és a baba számára is elég nehéz dió lehet. És mivel ez a téma nagyon aktuális, összeállítottunk 6 trükköt, amelyekkel a gyermekorvossal együttműködve megszabadulhatsz a cumitól.

Mit vegyek a cumihoz?

Különböző kiegészítők vannak, amelyek megkönnyítik az életed.

 

Népszerűek például az úgynevezett cumiszalagok, klipszek vagy láncok, amelyek a baba bodyjára vagy kabátjára rögzülnek, és biztosítják, hogy a cumi ne essen le csak úgy. Ugyanakkor elég rövidek ahhoz, hogy ne veszélyeztessék a babát. Ugyanakkor stílusos kiegészítőnek is számítanak.


A cumi tok is praktikus a cumi hordozásához vagy egy tartalék cumi számára. Ezek egyszerű műanyag vagy szövetdobozok, amelyek felakaszthatók babakocsira vagy a táskára. Megakadályozza a szennyeződésekkel és baktériumokkal való érintkezést is.

 

Kiváló kézitáskás segítő az Aquaint környezetbarát tisztítóvíz is, amely bármilyen felületet megtisztít, alkalmazás után nem kell leöblíteni, és a cumit azonnal a baba szájába teheted.

877350