Hogyan válasszunk cyclo kiegészítőket

Hogyan válasszunk kerékpáros kiegészítőket

Szeretnél együtt biciklizni a gyerekeiddel, de még kicsik a saját bringázáshoz? Akkor ültesd őket egy jó minőségű kerékpáros gyerekülésbe, vagy tedd őket kényelmesen egy kerékpáros kocsiba. Gyerekekkel kerékpározni nagyszerű dolog, de ezekben a pillanatokban sem szabad megfeledkezni a biztonságukról. Ennek legfontosabb eleme a minőségi, a kicsik számára tervezett kerékpáros bukósisak. Tanácsadónk a következő sorokban választ ad arra, hogyan válasszuk ki a legjobb típusú kerékpáros gyereküléseket, bukósisakokat és kerékpár utánfutókat.

Kerékpáros kocsik - fontos tanácsok

 • A kerékpáros utánfutó kiválasztásakor mindenképpen vedd figyelembe, hogy hány gyermeknek kell lennie. Vannak változatok egy, de több gyermek számára is. A kényelem nagyon fontos, ezért mindig jól fontold meg, hogy a termékek milyen felszereltséget kínálnak, és hogy a kocsi a kerékpár mögé is bepattintható-e.
 • A kerékpáros babakocsikat a babakocsi maximális teherbírásától függően születéstől körülbelül 6 éves korig készültek. Sokoldalúan használhatóak, újszülött béléssel/babahálóval rendelkeznek, hogy a legkisebbek számára is biztonságos és nyugodt fekvést biztosítsanak. Biztonságát 3 pontos biztonsági öv garantálja.
 • Gyakorlati tanács: könnyen levehető, mosható pamut huzattal szerezd be.
 • Két alaptípusú kerékpáros kocsi létezik, mégpedig egy vagy két gyermek számára. A különbség elsősorban a méretben, de a súlyban és az általános kialakításban is van.
 • A választás másik fontos pontja a kocsi variálhatósága. Lehet a kerékpár mögé csatolni, futáshoz, korcsolyázáshoz használni. Lehet a hagyományos babakocsi helyettesítésére használni.
 • Vásárláskor mindig mérd meg a kerékpár fűzőlyukának hosszát. Ha ez nem elegendő, szerezz be egy újat, pontosan a kocsi paramétereinek megfelelően.
 • A kényelem és a biztonság érdekében gondolj különböző kiegészítők, például esővédő, napellenző, szervező vagy palacktartó megvásárlására is.
taxxi

Tippek

 • Mivel a kerekek felfújhatóak, egy pumpa vagy egy alapvető defektjavító készlet nem hiányozhat a felszereléséből.
 • Ne félj a kerépáros babakocsit korcsolyázásra vagy más aktív mozgásra használni. Nemcsak gyermekednek szív egy kis friss levegőt, hanem a saját egészségedért is teszel valamit.
 • Mindig ellenőrizd a megfelelő illeszkedést, amikor a kerékpár mögé szereled. Az a néhány plusz másodperc mindenképpen megéri a biztonságérzetet!

Gyakran ismételt kérdések - Kerékpáros kocsik

Biztonságos a kerékpáros utánfutó használata?

Igen, amennyiben betarod a gyártó által megadott összes biztonsági előírást. A sebességet mindig a képességeidhez és a terepviszonyokhoz igazítsd. Tartsd szem előtt a kocsi méretét és manőverezhetőségét, valamint a benne lévő gyermekek és rakomány súlyát is.

Miért ne vásárolj használt, de olcsóbb kocsit?

Itt is ugyanaz érvényes, mint az autósülések esetében. Soha nem tudhatod, hogyan kezelték az utánfutót előtted, nem sérült-e meg, nem javították-e meg. Mindez azt jelentheti, hogy egy kritikus helyzetben a kocsi esetleg nem felel meg az elvárt biztonsági kritériumoknak.

Miért kerékpáros kocsit használj, és ne kerékpáros gyerekülést?

Ez a prioritásokról szól, nem lehet megmondani, melyik a jobb. A kerékpáros kocsik azonban eleve teljesen más közlekedési eszköznek számítanak. Előnyük például az, hogy más sportokhoz, azaz futáshoz vagy görkorcsolyázáshoz is használhatóak. A babakocsit is helyettesíthetik.

Kerékpáros gyerekülés - fontos tanácsok

 • A kerékpáros ülések több kategóriába sorolhatók a gyermek súlya, életkora és az alapján, hogy a gyermeket eléd vagy a hátad mögé szeretnéd-e ültetni. Mindkét módnak megvannak az előnyei és hátrányai, ezért válassz okosan.
 • A kerékpáros gyerekülés kiválasztásakor ügyelj arra, hogy gyermeked „azonosuljon“ az üléssel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy figyelembe kell venned az életkorát, súlyát és magasságát. Az ideális megoldás, ha tanácsot kérsz egy üzletben, vagy ténylegesen kipróbálsz néhány típust.
 • Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy milyen típusú kerékpárra való az ülés. Ezek felépítése eltérő, így előfordulhat, hogy a kiválasztott ülés nem a megszokott módon illeszkedik a kerékpárra.
 • A rögzítés szintén fontos paraméter. Míg a többpontos biztonsági övek a kisebb gyermekek esetében szabványosak, a nagyobb gyermekek üléseihez elegendő egy egyszerűbb, a gyermek dereka körüli rögzítéssel ellátott változat. Ellenőrizd, hogy mire van szüksége.
 • Vásárláskor győződj meg arról is, hogy minden szükséges tartozékot tartalmaz-e az ülés megfelelő és biztonságos felszereléséhez a kerékpárhoz. Ha nem, akkor meg kell vásárolnod őket. Ha például MTB kerékpárra szeretnéd használni, valószínűleg speciális adapterre lesz szükséged a rögzítéshez.
 • Vásároljon néhány érdekes kiegészítőt, például szélvédőt, de akár egy praktikus zárat is az első vagy hátsó üléshez.
cyklo (1)

Tippek

 • A kerékpáros gyerekülés kiválasztásakor mindig próbálj meg olyat venni, amely tükrözi gyermeked aktuális paramétereit. Az ő kényelmük és különösen a biztonságuk legyen az elsődleges szempont.
 • A biztonságos illeszkedés a legfontosabb dolog, amit gyermeked érdekében tehetsz. Ezért fordíts több figyelmet az illeszkedésre.
 • A kerékpárt a kerékpárüléssel együtt úgy tárold, hogy az mechanikailag ne sérüljön.

Gyakran ismételt kérdések - kerékpáros gyerekülés

Pontosan be kell tartanom a gyártó által megadott összes paramétert?

A gyártó által megadott információk garantálják az egyes kerékpáros gyerekülések biztonságát és működőképességét. Például, ha egy gyermek 9,5 kg-os, és a teherbírása 9 kg, ez nem jelenti azonnal azt, hogy az ülés el fog törni, de mindenképpen javasoljuk már a cserét a megfelelő teherbírású típusra.

Miért drágábbak egyes ülések, mint mások?

Mint mindenben, itt is szerepet játszik a gyártó neve, de a kialakítás is, amikor minden egyes extra részlet kényelmesebbé, de főleg biztonságosabbá teheti a gyermeket. Lehet, hogy egyes kerékpáros gyerekülések olcsóbbak, de ezeket csak alapcsomagként árulják, így például tartót is kell hozzá venni.

Ha nem kerékpározom gyakran, bérelhetek kerékpáros gyerekülést?

Ha igazi nyaraló kerékpáros vagy, akkor ez nyilván jogos kérdés, de mindig figyelj arra, hogy kitől kölcsönözöd, és hogy volt-e már rajta baleset vagy sérülés. Ha azonban legalább egy kicsit is rendszeresen kerékpározol, javasoljuk, hogy vásárolj újat.

Sisakok a kicsiknek - fontos tanácsok

 • Ha igazán jó minőségű és biztonságos bukósisakot szeretnél, meg kell nézned, hogy milyen biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik a sisak. Egy másik fontos szempont a pontos mérete. Ha kisebbet választasz, előfordulhat, hogy nem fedi kellőképpen a fej minden szükséges helyét, vagy gond lehet a rögzítéssel. Ha viszont nagyobb, akkor a legrosszabb pillanatban lecsúszhat a gyermek fejéről.
 • Vásárláskor mindig próbáld meg reálisan kipróbálni a sisakot. Ha ez nem lehetséges, egyeztess a kereskedővel egy esetleges cseréről. A megfelelő sisakméret nagyon fontos a biztonság szempontjából.
 • Nem javasoljuk, hogy használt sisakot vásárolj. Bár első pillantásra nem látszik, sosem lehet tudni, hogy nem érte-e már olyan ütközés, amely károsíthatta, és ezért a biztonsági funkciói egy kritikus pillanatban működésképtelennek bizonyulhatnak.
 • Bár a biztonsághoz nem sok köze van, de biztosan könnyebben megtanítod a gyermeked a sisak viselésére, ha olyan sisakot veszel neki, ami tetszik neki, különösen a színe.
 • Kerékpározás közben is mindig viselj sisakot. A gyermek számára a bukósisak viselése így automatikus lesz, és hamarabb megtaníthatod neki.
 • Győződj meg róla, hogy minden működőképes, beleértve a sisak hátsó beállítását, a rögzítést vagy a pántok méretének beállítási lehetőségét.
cyklo (2)

Tippek

 • Vedd a sisakot abszolút magától értetődőnek, próbálj példát mutatni gyermekeidnek.
 • Különösen a kisebb gyermekek esetében tartsd tisztán a sisakot a kerékpárral együtt. Mosd meg a gyerekekkel együtt, ez megtanítja őket a gondoskodásra.
 • Egy olyan esés után, amikor a sisak akadályba ütközik vagy más mechanikai sérülés érte, gondosan mérlegelje, hogy még mindig biztonságos-e.

Gyakran ismételt kérdések - bukósisakok

Honnan tudom, hogy egy sisak valóban biztonságos-e?

Európában kötelező biztonsági minimumkövetelmények vannak, amelyeknek minden sisaknak meg kell felelnie. Ez kicsit olyan, mint az autók biztonsági tesztje. Ha egy sisak nem felel meg ezeknek, akkor itt nem lehet eladni.

Biztos, hogy a sisak megvédi a gyermekemet a sérülésektől? Ennyire törékenynek tűnik?

Bár a sisakok első pillantásra törékenynek tűnnek, a legjobb anyagokból készülnek. Fontosságuk a gyermekek és a felnőttek egészségének és életének védelmében egyaránt vitathatatlan. Ütközéskor nagy mennyiségű erőt képesek elnyelni, és jelentősen csökkentik a fejnek az akadállyal való közvetlen érintkezésének kockázatát.

Miért kell a sisakot mindig rögzíteni?

Ha nem így lenne, akkor a hatékonysága jelentősen csökkenne. Egy ütközés vagy esés során lecsúszhatna, és a fej védtelen maradna. Még ha rajta is marad, különböző módon elmozdulhat, és utat engedhet az ütközés erejének, amely ellen a fejet védeni hivatott.