Hogyan válasszunk eldobható pelenkát

Hogyan válasszunk eldobható pelenkát

Az eldobható pelenkák nemcsak az utazáshoz nyújtanak nagy segítséget. Használatuk egyszerű, Sok szülő különösen dicséri, hogy nem kell annyit mosnia. Vannak, akik csak utazáshoz vagy például éjszakára használnak eldobható pelenkát. De hogyan birkózzunk meg a nagy választékkal, és mire figyeljünk? Ebben az útmutatóban elhozzuk a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen típusú eldobható pelenkák vannak?

Standard eldobható pelenkák

Ez a pelenkatípus a csecsemők számára a születéstől kezdve alkalmas. A piacon a baba súlyától függően 0-tól 7-es méretig terjedő kiszerelés vásárolható. A rögzítés csíkokkal (ragasztó vagy tépőzár) történik, egy-egy oldalon. Egyes pelenkák úgynevezett nedvességjelzővel rendelkeznek. Ez egy csík, amely aszerint változtatja a színét, hogy mennyire ázott át a pelenka.

 

Ha fontos számodra a környezetvédelem, de a szövetpelenkák nem a te világod, akkor vásárolhatsz eldobható pelenkákat, amelyek környezetbarátok és vegyszermentesek. Hátrányuk, hogy általában többe kerülnek.

01 (1)
1 (5)

Pelenkabugyi

Az aktív csecsemők számára körülbelül féléves korig a pelenkabugyik ideálisak. A hagyományos pelenkákkal ellentétben ezeket úgy kell felvenni, mint egy hagyományos bugyit, amit sok nagyobb gyermek szülője dicsér. Azoknak a kisgyermekeknek, akik lassan tanulnak meg bilire járni, ez a pelenkabugyi annyiban előnyös, hogy a gyermek magától is le tudja húzni. Manapság már lehet kapni tépőzáras pelenkabugyikat amelyeken képek vannak, de ezek eltűnnek, ha nedvesek lesznek. A gyermek így megérti, hogy ahhoz, hogy a képek láthatóak legyenek, bilibe kell pisilnie. A választásnál ügyeljünk a gumiszalagok erősségére és rugalmasságára. Ezeknek puhának kell lenniük, hogy ne nyomják a baba lábát, de feszesnek, hogy a pelenka jól tartson. Itt is választhat az ekologikus vagy a klasszikus kínálatból.

5900095030270
1 (6)

Úszópelenkák

Ha tervezed hogy úszni viszed kisgyermeked, és még túl kicsi a hagyományos fürdőruhához, nézd meg a vízi pelenkák kínálatát. Ezeknél a legfontosabb, hogy jól szívódjanak és szorosan illeszkedjenek a baba testéhez, megakadályozva a vizelet vagy széklet nem kívánt szivárgását. Emellett úgy készültek, hogy a vízben nem nő a térfogatuk, mint a hagyományos pelenkáknak. Számos vízi motívum közül is választhatsz.

5029053538426_1
01 (2)

Mire kell figyelni az eldobható pelenkák kiválasztásakor?

Anyag

Valószínűleg a legfontosabb dolog a pelenkákkal kapcsolatban az, hogy miből készülnek. Ez elsősorban arra van hatással, hogy a pelenka tartalma ne tudjon kijutni, ugyanakkor biztosítja a jó nedvszívó képességet hogy a baba minél szárazabb maradjon. Ezenkívül az anyag légáteresztő képessége is döntő fontosságú. A pelenkának jó légáramlást kell lehetővé tennie. Ha a pelenka nem légáteresztő, akkor az ágyékon és a fenéken pelenkakiütéssel találkozhatunk.

Méret

Úgy gondoljuk, hogy a szülés előtti bevásárláskor valóban mindent szeretnénk otthon tudni, de a további pelenkák vásárlását hagyjuk el addig, amíg nem ismerjük a baba hozzávetőleges méreteit. Akkor kezdhetsz el gőzerővel vásárolni. Ne feledd azonban, hogy a babák gyorsan nőnek, így a túl sok előre vásárolt készlet kihasználatlanul maradhat.

A rögzítés módja

A csecsemők pelenkázásához bizonyos fogást kell kapnia. Nagy segítség (vagy nagy bonyodalom) lehet a pelenkák rögzítésének és eltávolításának módja. Egyáltalán nem rossz ötlet több márkát és többféle rögzítést kipróbálni, mindenkinek más illik. Egyes szülők például a tépőzárat kedvelik, mert így többször is ki tudják nyitni a pelenkát. A ragasztószalagokkal ez bonyolult.

Tippek

  • A baba életének első napjaira olyan pelenkákat vásárolhatsz, amelyek formája kifejezetten úgy van kialakítva, hogy gyengéd legyen az érzékeny pocakjához és a köldökéhez.
  • Ha úszni szeretnétek, először tájékozódj, hogy a választott uszodában milyen pelenka- vagy fürdőruha-követelmények vannak. A követelmények eltérőek lehetnek.
  • Ha a négykilós baba két különböző súlykategóriába esik (például az egyik 2-5, a másik 3-6 kg), válaszd a nagyobbat.
  • Ha gyártót váltasz, ellenőrizd a váltani kívánt márka mérettáblázatát. Előfordulhat, hogy a méretek másképp vannak beállítva, mint ahogy megszoktad.

Mit kérdeznek a szülők leggyakrabban?

Melyik eldobható pelenkát válasszam?

A döntésnél fontos a gyermek mérete, és az életkora is. Nagyobb gyermekek számára a pelenkabugyik alkalmasak. Úszáshoz viszont jobbak az úszópelenkák. Ami az anyagot és a márkát illeti, ez nagyon egyéni. Minden baba más és másképp érzékeny a bőre. Ne félj többféle lehetőséget kipróbálni.

A babám popsija bepállott a pelenkában, mit tegyek?

A pelenkakiütés egyik leggyakoribb oka a túl hosszú idő a pelenkacserék között. Ha tiszta a lelkiismereted ezzel kapcsolatban, akkor a különböző parfümökre vagy más pelenkaösszetevőkre adott allergiás reakció is lehet az ok. A babák bőre érzékeny, ezért nem minden kicsi érzi jól magát a különböző illatanyagokkal. A vegyszer- és parfümmentes pelenkák jelenthetnek megoldást.