Hogyan válasszunk etetőszéket

Hogyan válasszunk etetőszéket

Sok családban a közös étkezés egyedülálló pillanat, amikor minden tag elmondja, mit csinált, és hogyan érezte magát aznap. Szeretnéd, ha a kisgyermeked is részese lenne ennek a hagyománynak? Akkor egy etetőszék tökéletes lenne számára. De mi alapján válasszunk, és milyen típusok vannak? Hogy ne légy teljesen tanácstalan a választás során, utána néztünk ennek a kérdésnek.

 

Elöljáróban fontos elmondani, hogy a legtöbb étkezőszék 6 hónapos babáknak való. Ha azonban még csak most kezded a hozzátáplálást, de pihenőszékben és a babahintában való etetés nem teljesen megfelelő számodra, akkor javasoljuk, hogy nézz körül a fektethető etetőszékek között. Ezeket kifejezetten a legkisebbek számára tervezték, akik még nem ülnek önállóan.

Milyen típusú etetőszékek vannak

Az etetőszékek elsősorba az anyag típusa szerint oszthatók fel. Választhatsz fából, műanyagból vagy fémből készült étkezőszékek közül. Mindegyik anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai (különösen a súly és a karbantartás szempontjából).

Klasszikus etetőszékek

Ha az egyszerűségre törekszel, és nincsenek egyéb elvárásaid, akkor a műanyagból vagy fából készült székek az ideálisak számodra. Ezek egyetlen célt szolgálnak – ülni és enni. Előnyük általában az alacsonyabb ár, a fából készült etetőszékek pedig kortalan megjelenésűek. Hátrányuk a görgők hiánya, a tartozékok hiánya és a háttámla pozicionálásának képtelensége.

zidlicka

Növekvő etetőszékek

Manapság nagyon népszerű lehetőség a gyerekekkel együtt növő szék. Ezek több éven keresztül használhatók. Vannak például olyanok, amelyek akár 3 éves korig használhatók. Nem kivételek azok sem, amelyekben egy egyéves gyerek is ülhet, de egy második osztályos iskolás is. A székek a terhelhetőségben, állítható ülésmagasságban és mélységben különböznek.

enock (1)

Multifunkciós etetőszékek

Ha két (vagy több) legyet szeretnél ütni egy csapásra, akkor vannak olyan székek, amelyek alkalmasak számodra, és például bölcsőként, pihenőszékként, különálló székként, játékpultként vagy zsámolyként is használhatóak. Így utazáskor csak egy dolgot viszel magaddal és helyet takaríthatsz meg. Hátránya viszont a magasabb ár.

chicco (2)

Állítható székek

A fektethető etetőszékek a legkisebb gyermekek számára is alkalmasak. A háttámla enyhe fél-ülő helyzetbe állításával még azok a gyermekek is fekhetnek bennük, akik még nem ülnek fel önállóan, és biztonságosan étkezhetnek anélkül, hogy a fejlődő gerincre egészségtelen nyomás nehezedne. A többféle magassági szintnek és a háttámla dönthetésének köszönhetően ideális választás a gyermekek számára már születésüktől kezdve.

wood (1)

Gyermekülések - ülésmagasító ülések

Kisgyermeked kinőtte az etetőszéket, de az álla alig éri el az asztalt a hagyományos székben? Praktikus megoldást nyújthat egy székmagasító, amely lehetővé teszi, hogy gyermeked kényelmesen elérje az asztalt. Fordíts különös figyelmet a székmagasító biztonságos illeszkedésére a székhez.

baby

Mire ügyelni a székek kiválasztásakor

Anyag

A leggyakoribb anyagok a fa, a forgácslap, a műanyag vagy a fém. Egyes szülők nem rajonganak a műanyagért, és rossz tapasztalataik vannak a fából készült székek karbantartásával. Mások viszont jobban bíznak a fából készültekben, mert biztonságosabbnak érzik őket.

  • A fa előnye, hogy 100%-ban biztonságos az egészségre nézve és hosszú élettartamú. Ugyanakkor több törődést is igényel.
  • A fémszékek szintén hosszú élettartammal büszkélkedhetnek. Ezek ráadásul nem karcolódnak könnyen, és allergiások számára is alkalmasak.
  • A forgácslap és a műanyag székek a legolcsóbbak, de rövidebb élettartamúak, mint a fent említett fa és fém. Emellett ellenőrizni kell, hogy ezek a székek nem tartalmaznak-e káros anyagokat.

Biztonság

Nem számít, hogy a szék hogyan illeszkedik a konyha stílusához, elsősorban az számít, hogy a stabil legyen. A gyerekek nagyon élénkek tudnak lenni, ezért a széknek képesnek kell lennie megbirkózni azokkal az időszakokkal, amikor a csintalan gyermek a kis kezével hadonászik, mert ma épp nem ízlik neki a répa. Nézd meg a biztonsági öveket is, és győződj meg arról, hogy többek között kényelmesek és állítható magasságúak. A gyermekbiztonsági zár szintén előnyös.

Egészség

A választáskor gondoljunk a kicsik egészségére és fejlődésére is. Az ülésnek és a háttámlának derékszögben kell állnia, hogy a gyermek egyenes háttal üljön. A lábtartó esetében ideális, ha állítható. A gyermeknek lábainak teljes felületének kell rajta pihennie.

Összecsukhatóság

Gondold át azt is, hogy tervezel-e utazni a székkel. Ilyenkor nézd meg a szék méreteit összecsukott állapotban. Ugyanakkor győződj meg arról is, hogy könnyen össze- és széthajtható-e.

Tisztítás

Amikor gyermektelenek voltunk és széket választottunk, a megjelenés volt általában a legfontosabb szempont. A gyerekekkel együtt jön a gondolat: „Ki tudjuk-e szedni belőle az odaszáradt tésztát?“. Az etetőszékeknél a tisztíthatóság kétszeresen fontos. A levehető tálca is előny, ami külön mosható. A legtöbbnek dupla tálcája van, így leválaszthatjuk a tetejét és kényelmesen el tudjuk mosogatni, miközben az alsó tálca a helyén marad.

A szülők leggyakoribb kérdései

Milyen anyagot válasszak?

Ez attól függ, hogy szeretnél-e utazni a székkel (a tömör fa elég nehéz és nem rakható jól össze), vagy a jövőben egy másik gyermekkel is használni szeretnéd (a műanyagnak és a forgácslapnak nem olyan hosszú az élettartama). Gondolj arra is, hogy gyermeked allergiás-e valamire, vagy hogy az anyag nem káros-e az egészségre.

Tippek és tanácsok

  • Soha ne hagyd gyermeked felügyelet nélkül. Még ha biztos is vagy benne, hogy a szék biztonságos, bármi megtörténhet. Figyelj az esetleges borulásra, amikor a gyermek a lábát az asztalra vagy más tárgyra teszi.
  • Hacsak történetesen nem emelsz rendszeresen több kilogrammot a padon, keress hátsó kerekekkel ellátott széket. A kezelése így biztosan könnyebb lesz. A fék jelenléte ideális lenne.
  • Választáskor mindenképpen nézd meg, hogy az etetőszék alkalmas-e születéstől fogva , vagy csak önállóan ülni tudó gyermekek számára.
  • Ha nem szeretnél sokat elfutkározni az ételtől, keress olyan széket, amelyiknek van kosara vagy hálója. Ezekbe zsebkendő vagy előke tehető.