Hogyan válasszunk légzésfigyelőt

Hogyan válasszunk légzésfigyelőt a kisbabánk számára

A légzésfigyelőt a baba születésétől kezdve fogod használni. Különösen fontos a koraszülöttek vagy a különböző betegségekben szenvedő csecsemők esetében.

A készülék figyeli a baba mozgását légzés közben, miközben alszik. A légzésfigyelő folyamatosan érzékeli a rendszeres mellkasi mozgást, és figyelmeztet, ha a légzés leáll. A légzésfigyelők általában két részből állnak,egy érzékelőlapból, amelyet a matrac alá helyeznek, és egy csatlakoztatott vezérlőegységből. Ez a fajta monitorozás nem korlátozza a csecsemőt a nyugodt alvásban. Sajnos idősebb csecsemőknél előfordulhatnak téves riasztások, mivel kikerülhetnek az érzékelt területből.

A légzésfigyelők típusai

Gyerekágy matrac légzésfigyelők

Az egyik legnépszerűbb módja a baba légzésének megfigyelésére alvás közben. A csomag része egy érzékelőlap és egy vezérlőegység, amely vagy kábellel csatlakozik a párnához, vagy vezeték nélküli, akár 20 méteres hatótávolsággal (a vezeték nélküli technológiát az Angelcare márka használja). A monitor azonnal riaszt, ha a baba légzése leáll, így segít megelőzni a katasztrófát.

 

A légzésleállás több okból is bekövetkezhet, például hányás, játék belélegzése vagy az arc takaróval vagy párnával való eltakarása miatt. A legrettegettebb a SIDS – hirtelen csecsemőhalál szindróma, amely 1 évesnél fiatalabb gyermekeknél fordulhat elő adekvát magyarázat nélkül.

angelcare

Légzésfigyelők ikrek számára

Ha ikreket vársz, több érzékelőlapra van szükséged. Ezek a légzésmonitorok ugyanazon az elv szerint működnek, mint az egy kisbaba számára készültek, csak ebben az esetben több érzékelőlap csatlakozik egy vezérlőegységhez. Így egyszerre figyelheted az ikreket, és nincs szükség két riasztóegységre.

 

Ebben az esetben azonban az ikrek nem alhatnak ugyanabban a kiságyban, mert torz vagy hibás lenne a megfigyelés.

 

Mindenképpen érdemes beruházni egy légzésfigyelőbe ikrek számára

Mobil légzésfigyelők

A mobil légzésfigyelők nem rendelkeznek érzékelőlappal, hanem közvetlenül a pelenkára csíptethetők, vagy a kisbaba lábára helyezhetőek.

Hasznos információk a légzésfigyelő kiválasztásához

Használat időtartama

A légzésfigyelők semmilyen módon nem korhatárosak, és a baba egyéves koráig használhatók. A légzésleállás az újszülött kortól 6 hónapos korig a legveszélyesebb.

 

Ha a kisbabának bármilyen egészségügyi problémája van, fontos, hogy a légzésfigyelő használata előtt konzultálj az orvosával.

Kalibrálás

Egy új készülék esetében nem kell aggódnod a kalibrálás miatt. A légzésfigyelőnek gyárilag helyesen kell lennie beállítva. Ha azonban úgy döntesz, hogy használt készüléket vásárolsz, akkor a gyártótól kell kérvényezni a kalibrálást.

 

Természetesen hosszabb használat után (kb. 2 év) javasoljuk, hogy a kalibrálást ellenőrizd a gyártóval.

Mi a teendő, ha riaszt a légzésfigyelő

Mit tegyünk, ha a legrosszabb esetben a monitor riaszt, és azt tapasztaljuk, hogy a baba nem lélegzik?

 

Ebben az esetben többféle helyzet is előfordulhat, például:

 

a kisbaba, akinek az arca be van takarva takaróval, megijed a hangos riasztástól, és magától elkezd lélegezni,

 

vagy csak le kell venni a takarót vagy más tárgyat a babáról.

 

Ha azonban SIDS-ről van szó, és a csecsemő légzése ok nélkül leállt, elsősegélyt kell nyújtani. Az elsősegélynyújtó tanfolyamok a legjobb módja annak, hogy felkészüljünk erre a helyzetre.

Tippek

  • Ha gyakran helyezed át a kiságyat, vagy veszed ki a kisbabád szoptatatni, mindenképpen kapcsold ki a légzésfigyelőt, mivel az 15-20 másodperc után riasztani kezd.
  • A riasztó könnyen felcsíptethető a kiságyra, és semmilyen módon nem veszélyezteti vagy korlátozza a babát alvás közben.
  • A légzésfigyelőt mindig a matrac alá, szilárd felületre érdemes helyezni, nem közvetlenül a lepedő vagy takaró alá.
  • Ne tegye az érzékelőt túl magas matrac alá, hogy elkerülje a baba megfigyelésének pontatlanságát.

Melyek a szülők leggyakoribb kérdései?

Szükség van-e légzésfigyelőre?

A vélemények megoszlanak a légzésfigyelő szükségességéről. Vannak szülők, akik dicsérik, mert megnyugtatja őket, hogy a babájuk jól van. És vannak olyanok, akik jól megvannak nélküle.

 

A baba légzésfigyelőt leggyakrabban a SIDS (Sudden Infant Death Syndrome, hirtelen csecsemőhalál szindróma) megelőzésére vásárolják, amely mindenféle tünet nélkül is előfordulhat a csecsemőknél, és a következmények akár halálosak is lehetnek. A döntés tehát az Tiéd.

Milyen magas lehet a matrac, hogy a légzésfigyelő megfelelően működjön?

Egyes légzésfigyelők esetében olyan információkat találhatsz, hogy a érzékelőlap csak egy bizonyos magasságú matracon lévő babákat képes érzékelni. Manapság azonban a legtöbb légzésfigyelő bármilyen matraccal és ágyráccsal működik – de azért vásárlás előtt ellenőrizd ezt az információt.

Meddig kell használni a légzésfigyelőt?

A hirtelen halál szindróma leggyakrabban az egyéves kor alatti gyermekeknél fordul elő, és ez a leggyakoribb életkor, ameddig légzésfigyelőket használnak. A használat időtartama azonban természetesen csak rajtad múlik.

Hogyan kell helyesen elhelyezni a légzésfigyelőt?

A érzékelőlap egy érzékelőbetéttel van felszerelve, amely a matrac alá helyezendő, amelyen a baba alszik. A rácsra egy szilárd alátétet kell helyezni, amelyre helyezzük az érzékelőlapot. Koraszülött csecsemő esetében, javasoljuk, az érzékelelőlapot közvetlenül a lepedő alá helyezni. Ahogy a baba növekszik, előfordulhat, hogy egy érzékelő nem lesz elég. A kisbaba elforoghat az érzékelőről és beindíthatja a riasztót. Emiatt már két érzékelőlapos légzésfigyelő is található a kínálatban vagy megvásárolható kiegészítésként.