Mi az i-Size szabvány?

Mi az i-Size szabvány?

Az i-Size szabvány egy 2013-ban bevezetett európai biztonsági előírás az autósülések számára. Az R129 (i-Size) néven is ismert autósülés-szabvány a legkorszerűbb előírás a gyermekülésben hátrafelé néző, biztonságos gyermekbiztonsági rendszerre a születéstől körülbelül 4 éves korig terjedő gyermekek számára.

Čím sa i-Size líši od normy ECE R44?

A régebbi ECE R44 szabvány a gyermek súlyán alapul. Az i-Size szabvány viszont a gyermek magasságán alapul.

 

A gyermek magassága az, amely jobban meghatározza, hogy az autósülés alkalmas-e a gyermek számára, hogy a gyermek legérzékenyebb testrészeit, például a gerincet, a nyakat és a fejet megfelelően védje.

Ha a régebbi ECE R44 szabvány szerinti autósüléssel rendelkezel (a jelenlegi ülések többsége), nem kell aggódnod, ezek az autósülések megfelelnek a biztonsági előírásoknak, vagyis továbbra is biztonságosak a gyermek számára, és továbbra is gond nélkül használhatja őket. Az i-Size ülések esetében tehát csak a szabvány új adaptációjáról van szó.

Ne feledd, hogy az i-Size szabványhoz a csecsemő- vagy kisgyermekülést az ISOFIX rendszer segítségével kell beszerelni.

isize

Mi az az ISOFIX és van-e az én autómban ISOFIX?

Az ISOFIX egy nemzetközileg szabványosított autósülés-rögzítési rendszer. Automatikusan rögzíti az autósülést – vagy az autósülés alapját – két fémcsipeszhez (ISOFIX rögzítési pontok) az autó ülése között. Az ISOFIX 2006 óta a legtöbb új autóban alapfelszereltség. Ha szeretnéd megtudni, hogy az autód rendelkezik-e ISOFIX rendszerrel, olvasd el az autó használati útmutatóját, vagy keresd meg az ISOFIX címkét az ülés alján.

isize (1)

Utazás visszafelé legalább 15 hónapig

Az i-Size szabvány szerint készült autósülések esetében 15 hónapos korig kifejezetten ajánlott, hogy gyermeked hátrafelé néző helyzetben utazzon. A hátrafelé fordított ülés védi gyermeked érzékeny testrészeit, nyakát és fejét, mivel eloszlatja az ütközés erőit, ha frontális ütközésre kerül sor.

A használt autóülések buktatói

Az ülésmagasító vagy ülésmagasító ülés vásárlása bizonyos esetekben anyagi kihívást jelenthet, de ez egy olyan elem a készletedben, amely semmiképpen sem „használtan“ kell, hogy jöjjön. Ha ilyen ülést vásárolsz, nem lehetsz biztos benne, hogy nem volt komoly balesetben, és bár az ülésen nem feltétlenül vannak látható sérülések, elég egy apró repedés, és az ülés már nem biztos, hogy 100%-ban megfelel a biztonsági előírásoknak.

 

Az autósülések élettartama általában 10 év, amely idő elteltével az ülés egyes részei veszíthetnek minőségükből (például a műanyag váz). Az anyag öregedési folyamaton mehet keresztül, amelynek során törékennyé válhat és megrepedhet. Az olyan folyamatok, mint az UV-sugarak, a páratartalom vagy a normál használat a műanyag gyorsabb öregedését okozzák, ezért az ülés használata már nem ajánlott. Az autósülés gyártási dátuma közvetlenül a lemezalkatrészeken található.